Fælles udmelding med Brøndby Support efter derby 12. november

FCKFC, Brøndby Support, de sikkerhedsansvarlige fra FCK og Brøndby IF samt repræsentanter fra Københavns- og Vestegns politi afholdt den 13. december et evaluerings-møde ovenpå derbykampen i Parken d. 12. november.

Fra fanklubbernes side, havde vi, sammen med DFF, umiddelbart efter kampen opfordret til at melde ind med oplevelser og hændelser fra kampen, da vi ret hurtigt kunne se, at der var ting, der ikke var forløbet som vi havde aftalt på optakts-mødet d. 1. november.

 

Hård retorik gavner ikke vores fælles opgave
I pressen blev det af Politiinspektør, Peter Dahl til et spørgsmål, om løfter Politiet skulle have brudt, som han ikke kunne genkende samt en, for os, uhensigtsmæssig hård retorik om fans fra de 2 klubber. En retorik vi ikke mener er gavnlig for vores fælles opgave om at få afviklet derby-kampe uden ballade og sammenstød. Dette blev selvfølgelig fremført på mødet, hvor det blev mødt med forståelse.

For os handlede det mere om de forslag, vi på optakts-mødet havde haft til afviklingen. Forslag som efter vores forståelse enten var noget, man allerede havde fokus på, eller var noget, man gerne ville imødekomme. Et af forslagene var en klar afspærring, så ikke det var muligt at angribe modpartens fans udenfor stadion i området mellem C-tribunen (FCK) & D-tribunen (BIF).

 

Stormløb burde have være undgået
Til denne kamp havde Politiet fået tilladelse til at tilbageholde fans efter kampen, for at give Politiet bedre arbejdsvilkår, samt sikre at fans der ikke ønsker at ende i konfrontationer kunne komme væk fra stadion. Det fungerede dog desværre på ingen måde efter hensigten.

Et af vores største kritikpunkter på mødet var derfor også, at det var muligt for FCK’s fans at lave et stormløb helt nede fra området bag B-tribunen og komme op langs med C-tribunen mod udebane-afsnittet på D-tribunen, uden at det blev inddæmmet, når nu Politiet havde 34 minutter til netop at undgå dette i forbindelse med af Brøndbys fans blev tilbageholdt på stadion.

På optakts-mødet var vi blevet oplyst, at der, udover hegn, ville være kæder af betjente til at beskytte Brøndbys fans i området bag D-tribunen. Dette var på ingen måde tilfældet. I forbindelse med Politiets håndtering af de episoder, der opstod efter dette stormløb, har vi modtaget en masse henvendelser fra fans fra begge lejre om betjente, der virkede overtændte og ikke formåede at deeskalere situationer, som med lidt mere snilde kunne være undgået.

 

Håndtering af BS-bus var kritisabel
Et andet kritikpunkt fra os fans var, at aftalen om at Brøndby Supports bus skulle parkeres lige udenfor udebane-afsnittet ikke blev overholdt. Da bussen ikke kunne holde i aflukket område under kampen, var vi blevet lovet, at den ville holde lige ud foran udgangen, så snart portene blev åbnet efter kampen. Den blev i stedet parkeret på Gunnar Nu Hansens plads, hvilket gjorde at fredelige fans blev fanget i tumult mellem fans og Politi.

Efterfølgende blev Brøndby Supports bus, af nogle motorcykelbetjente, sendt fra Østerbrogade og ned ad Jagtvej mod Haralds Bodega, som jo er kendt som et FCK-tilholdssted. Heldigvis blev den stoppet af betjente ved Vennemindevej, inden den kom tæt på Haralds Bodega, hvor der omkring samme tidspunkt var sammenstød mellem FCK-fans og Politiet.

 

Vi gik fra mødet med stor optimisme
Heldigvis gik vi fra mødet med en ret stor optimisme, for vi oplevede, at repræsentanterne fra Politiet både var lydhøre og også erkendte, at der var sket fejl, samt at der også i visse situationer var udvist uhensigtsmæssig adfærd. Den erkendelse sætter vi pris på, men anser også som værende ekstrem vigtig, da det netop viser styrken ved at afholde disse møder både før og efter kampene, hvor vi har mulighed for at se hinanden i øjnene og være ærlige overfor hinanden.

Vi hæfter os også ved, at Politiet på mødet omtalte både optakten og kampforløbet som værende fredelig og uden nævneværdige problemer. Det eksploderede først efter kampen, og i fanklubberne anser vi de situationer som værende noget, der kunne have været minimeret væsentligt, hvis afviklingen havde kørt, som vi havde aftalt på optakts-mødet.

Vi har i samarbejde med DFF udarbejdet en rapport, som tillæg til denne udmelding, hvor vi gennemgår hændelser ud fra de henvendelser, vi har fået. Og så er der også kommet anmeldelser til DUP i kølvandet på denne kamp, som vi også vil følge med i.

 

Nyttige links:
Evalueringsrapporten kan hentes her: https://www.fairfans.dk/wp-content/uploads/2023/12/Evaluering-efter-derby-12-11-2023-Offentlig-version.pdf

Danske Fodboldfans udmelding kan læses her: https://www.fairfans.dk/2023/12/28/vigtigheden-af-dialog-efterspil-fra-derby-12-11/

Se vores fælles udmelding med Brøndby Support op til derbyet her: https://www.fckfc.dk/nyheder/efter-rolige-derbykampe-lad-os-goere-til-tre