Retssag referat dag 5

Reportage 15. Aug 2014

Sidste dag i Københavns Byret.

FCKFC’s repræsentant mødte i dag op på retssagens sidste dag efter middagspausen, som de andre dage har været fra kl. 12-13, men i dag var lidt kortere, da alle parter var til stede og klar til at fortsætte.

 

Før frokostpausen havde politiet, ligesom i går, været i vidneskranken og forklaret hvordan de oplevede episoderne efter kampen d. 1. december 2013.

 

Første punkt efter pausen var et vidneudsagn fra en betjent, der sad på kommandocentralen i Glostrup. Denne betjent forklarede hvordan han havde oplevet aftenen på kommandocentralen og hvilke informationer han havde fået ind fra indsatslederne som var til stede ved masseanholdelsen.

 

Denne betjent mente blandt andet, at de anholdte kunne have forladt området og gået ned mod stationen inden masseanholdelsen, og dermed indirekte selv var skyld i at havne i ”balladen”. Advokat Christian Dahlager spurgte betjenten om man fx 50 mand kunne vælge at afvige fra den samlede gruppe og derved undgå at blive anholdt. Til dette svarede betjenten ja. Efter samtaler med de fremmødte FCK fans, var det tydeligt for FCKFC’s repræsentant, at de ikke var enige i denne udlægning.

 

Dagens næste punkt var et vidneudsagn fra Martin Nøhr, der er capo på Sektion 12. Han startede med at forklare lidt om sig selv og sine opgaver som capo. Først fortalte Martin hvilke opgaver han har på kampdage, hvor han står med megafonen og sørger for den optimale stemning på tribunen. Dernæst fortalte han om de mere formelle opgaver der følger med som capo, hvor han fungerer som bindeled mellem klubben, FCKFC og myndighederne.  Han forklarede hvordan en normal kampdag bliver planlagt, når vi fx skal til Aalborg, hvor der i samarbejde med politiet bliver aftalt hvornår vi ankommer, hvor vi skal hen i byen, hvornår vi tager mod stadion, hvornår vi går fra stadion efter kampen og slutteligt hvordan og hvornår vi forlader byen. Alt sammen for at have klare aftaler, så det hele glider og alle ved hvad der skal ske.

 

Herefter forklarede Martin hvordan han oplevede kampdagen d. 1. december, og hvilke aftaler der var lavet på forhånd. Han fortalte blandt andet hvordan det var aftalt på forhånd at FCK fans skulle holdes i udebaneafsnittet en halv time efter kampen, eller indtil at Martin gav grønt lys til at vi var klar til at forlade stadion. Derfor kom det meget bag på ham, da han efter kampen stod på tribunen sammen med en masse andre glade FCK fans og hørte, at porten var blevet åbnet. Dette var kun 10 min. efter kampen og han løb derfor ned og spurgte hvad der foregik, men fik intet svar fra betjentene.

 

Denne kommunikation, eller mangel på samme, fortsatte ifølge Martin resten af aftenen. Senere, da alle de FCK fans der havde forladt stadion senest, var blevet omringet af betjente og var blevet bedt om at sætte sig ned, lykkedes det Martin at få kontakt med en betjent fra Københavns Politis fodboldenhed S100. Martin blev kort briefet omkring situationen og fik via politiets megafon mulighed for at overbringe nyheden om at alle skulle registreres og at det ville gå hurtigst hvis folk fulgte politiets ordre. Denne opfordring blev fulgt af de indblandede FCK fans.
Slutteligt fortalte Martin at han under hele forløbet ikke havde fået et liggeunderlag, og at han blev løsladt i den sidste gruppe.

 

Dagens sidste punkt var videoklip fra dagen. Men pga. tekniske problemer måtte dette udelades. Videoklippene havde dog været vist mandag, og advokat Christian Dahlager og kammeradvokaten blev enige om at de ikke behøvede at se klippene igen. Dermed havde alle punkter været gennemgået og den sidste retsdag var forbi.

 

FCKFC følger naturligvis op på sagen så snart der er nyt. Sagen forventes afsluttet i slutningen af september.