Retssag referat dag 4

Reportage 15. Aug 2014

I dag var det politiets tur i vidneskranken.

Dagens resumé er forfattet af en af de mange frivillige, der er i fanmiljøet i København. Han var til stede på 4. dagen i Københavns byret.
Han har sendt os nedenstående referat, som kan give et indblik i dagens begivenheder i byretten.

 

Igen i dag havde flere medhørere lagt vejen forbi Københavns Byret. Blandt disse var både parter i sagen, såvel som FCK fans med interesse i sagen.

 

I dag bestod programmet  af kammeradvokatens bevisførelse, der bestod af vidneforklaringer fra en håndfuld politimænd, herunder en indsatsleder, delingsfører, gruppefører, civilbetjent mv., der var tilstede den pågældende aften.

 

D. 1 dec. var der både betjente fra Sydsjællands politi, Vestegnens Politi, Nordsjællands politi og Københavns politi - i alt over 200 betjente der var involveret i frihedsberøvelserne.

 

En stor del af vidneforklaringerne omhandlede den givne betjents rolle, hvor de befandt sig og hvilken vej de gik. Kammeradvokaten havde stor fokus på urolighederne inden anholdelserne og politimændenes opfattelse af, hvor voldsomme disse havde været.

 

Der var meget snak om hvorfor balladen ved Lærkehøj opstod, og hvis ansvar dette var, men dette viste sig senere, at det var Sydsjællands politis opgave at spærre Lærkehøj af for at forhindre brøndby fans i at nå frem til FCK tilhængernes politieskorterede rute til Glostrup station. Denne opgave havde Sydsjællands politi ikke taget sig af, da de var nødsaget til at udføre andre opgaver.

 

Politiets opfattelse af situationen afviger generelt meget fra de 365 klageres opfattelse. Generelt igennem hele dagen, har politiets forklaringer varieret meget. Nogle af betjentene mener, at de fik ordre om at sætte folk ned, mens andre mener det modsatte. En del af betjentene ved ikke (eller kan ikke huske) om der har været liggeunderlag til stede, mens en anden betjent ikke ved om han så 10, 40, 50 eller 100 liggeunderlag.

 

Mange af betjentene er af den opfattelse, at de anholdte har haft adgang til at tisse, at forældre frit kunne hente deres børn, og at man efter løsladelserne, frit, kunne gå hvilken vej man ville. Dette er også et punkt der divergerer meget fra de partsforklaringer, som blev læst op og fremstillet i retten tirsdag og onsdag.

 

En af delingsførerne sagde i retten i dag, at han delte vand ud til op i mod 100 anholdte. Den samme delingsfører mener også, at de pågældende 100 anholdte, han havde ansvaret for, har haft siddeunderlag.

 

Christian Dahlager konfronterede ham med at kun 10 ud af 67 vidneerklæringer, der angiveligt har siddet ved denne delingsfører (ved Tranehaven), fik udleveret liggeunderlag. Herefter bliver det, fra delingsførerens side, et definitionsspørgsmål mellem hvad der er liggeunderlag, og hvad der er siddeunderlag. Han fastholder dog alligevel, at samtlige 100 har haft noget at sidde på.

Den samme delingsfører, udtrykte ydermere i retten, at han og hans gruppe fandt op imod 100 poser amfetamin og kokain, samt tandbeskyttere på Park Allé umiddelbart efter løsladelserne – dette blev der ikke fremvist dokumentation for.

 

I morgen er den sidste dag i retssagen, og dette bliver en dag med flere vidneberetninger fra politiet og en enkelt partsforklaring.

 

Der er stadig mulighed for at lægge vejen forbi retten i morgen. Det er i Københavns Byret, sal. 1. kl. 9.30.