Jonas Wind - FCK’er på og udenfor banen

F.C. København har med en enorm stolthed udviklet ungdomsspillere på højt niveau igennem mange år. Spillere som William Kvist, Thomas Delaney og Andreas Cornelius har alle været med til at sende mesterskabet hjem til FCK, og har senere etableret sig på den europæiske fodboldscene.

Det næste skud på stammen kan meget vel blive den unge angriber Jonas Wind, der i februar blev rykket op i førsteholdstruppen. Wind har vist lovende takter i sine første optrædener på banen, og så har han et helt særligt bånd, og en stor kærlighed til klubben. 

Af Asger Bach Holst (Foto: Allan Høgholm, Andreas Konnerup og Benjamin Olsen)

Onsdag d. 18. april blev en stor dag for den unge angriber Jonas Wind. I Pieros’ fravær havde unge Wind fået chancen fra start mod AaB, og han skulle ikke bruge lang tid på at takke for tilliden.

Efter 23 minutter slog Peter Ankersen et højt indlæg mod bagerste stolpe. Her stod Jonas Wind klar og sparkede bolden i kassen, hvorefter han løb ud mod Nedre C, mens han bankede på løven på brystet.

FCK TV fangede ham efter kampen, og her fik man bekræftet det som jubelscenen indikerede: 

- Jeg er kæmpe FCK-fan selv, så det var stort at få lov til at juble ud mod fans’ne. Det nød jeg. 

Mange minder med FCK

Da Brølet møder den unge angriber ude på 10’eren, er hans kærlighed til klubben da heller ikke til at tage fejl af.

- Jeg har altid fulgt FCK søndag efter søndag inde i Parken også meget qua min fars job herinde, så har jeg selvfølgelig været herinde rigtig mange gange. Nu spiller jeg selv i klubben,  og det er lidt surrealistisk, men det er super, lyder det fra Jonas Wind. 

Da han bliver spurgt, hvad der som fan er det største øjeblik for ham, har han svært ved at finde et enkelt.
 
- Den er svær, men det kunne være der da vi slår United i Parken. Marcus Allbäck scorer det der kludemål. Et mål er et mål jo. Det er et af de første minder jeg har med FCK. 
Det er sådan et mål man gerne ville have scoret selv. Var det ikke også det første Champions League-mål nogensinde, spørger Jonas, og han har fuldstændig ret. Det var klubbens første mål og første sejr i Champions Leagues gruppespil nogensinde. 

Han vil dog også gerne fremhæve et andet stort øjeblik.

- Derbysejren hvor Delaney i overtiden krøller den op i hjørnet, den står også rimelig tydeligt, men der er rigtig mange gode minder som FCK-fan, siger Jonas Wind.

Havde godt set det komme

Fra februar 2018 har Jonas Wind både kunne kalde sig FCK-fan og FCK-spiller, efter han underskrev sin første seniorkontrakt der løber frem til 2022. 

I januar valgte trænerteamet at tage ham med på træningslejr i Dubai, og det kastede en kontrakt af sig. 

En kontrakt der for nogle fans kom som en overraskelse, da klubben allerede i august havde skrevet kontrakt med en anden U-19-angriber i Carlo Holse.  

Jonas Wind var dog ikke ligefrem chokeret over kontrakttilbuddet.

- Jeg vil ikke sige at jeg var overrasket, men det var planen, da jeg kom med til Dubai, at jeg skulle spille min U19-sæson færdig, men så gjorde jeg det godt og greb chancen der i Dubai, og så belønnede FCK mig med en senior-kontrakt og det er så den jeg spiller på nu.

En kontrakt som Jonas Wind længe har ønsket dig

- Det er jo altid målet, når man har spillet på talent afdelingen, at man kommer op i førsteholdstruppen og får en kontrakt. Jeg vil ikke sige, at jeg var overrasket, men det gik da lidt stærkt, siger Jonas Wind.

Den nye Cornelius

F.C. København har under Ståle Solbakken i mange år haft succes med at spille med en eller to fysisk stærke angribere oppe foran. 

Senest Federico Santander og Andreas Cornelius. Netop Cornelius er Jonas Wind i flere tilfælde blevet sammenlignet med. En sådan sammenligning tager den unge angriber stille og roligt: 

- Det er klart, at han er stor angriber, som har betydet meget for klubben, og han har også været en slags mentor for mig i School of Excellence, hvor vi blev rådgivet af de ældre spillere, siger Jonas Wind

Det er særligt den fysiske styrke, og det gode hovedspil der har sat gang i sammenligningerne. Jonas Wind tror dog ikke, at det kun er fysikken og hovedspillet der har sikret ham en kontrakt.

- Jeg er Jonas Wind, og jeg har mine kvaliteter. Både i min fysik, men også i min gode teknik og i mit blik for spillet, lyder det selvsikkert fra Jonas Wind.

Farmand Per

Det er ikke første gang at man hører efternavnet “Wind” i FCK-sammenhæng. Jonas Winds far er den tidligere Frem-legende, Per Wind, som siden 1999 har huseret i FCK som målmandstræner og senere med titlen som Team Manager, hvor han har administrative opgaver omkring førsteholdet. 

Per Wind har også haft en enorm indflydelse på sønnens fodboldliv, og han har videreført klubkærligheden til sin søn. I forbindelse med Jonas Winds seniorkontrakt har Per Wind også haft en særlig rolle.

- Det var min far, der fortalte mig, at jeg havde fået tilbudt kontrakten. Han har betydet meget for min fodboldkarriere, og fungerer som min sportslige rådgiver. siger Jonas Wind om farmand. 

Gymnasielivets fristelser

Udover at have sin faste gang på 10’eren sammen med resten af truppen, har Jonas Wind brugt de sidste tre år på at færdiggøre sin gymnasiale uddannelse.

For mange gymnasieelever fylder fest og druk en stor del af de tre år. Livet som professionel fodboldspiller kan derfor være svært at forene med livet som gymnasieelev. Unge Jonas Wind mener dog selv at være lykkedes med det.

- Jeg har overhovedet ikke oplevet nogen problemer med det, selvom næsten alle de andre fester hver weekend og drikker, men det har jeg jo aldrig være med til.

Det er dog ikke noget, der fået ham til at føle sig uden for fællesskabet.

- Mine klassekammerater forstår mig godt, og respekterer at jeg er professionel fodboldspiller, og at det er det jeg lægger hele mit liv ind på. Det kan godt være, at jeg går glip af fester, men det har jeg det sgu fint med. Så er der så mange andre ting, som jeg oplever, som de ikke gør. På den måde går det rimeligt lige op tror jeg, siger Jonas Wind.

Selvom fodbolden er førsteprioriteten, så har Jonas Wind alligevel fået lov til at feste lidt af Ståle.

- Vi tager på træningslejr til Østrig den dag jeg skal på studentervogntur. Så jeg har fået lov til at tage lidt senere afsted. Den store dag bliver dog uden jägerbombs og fadøl.

- Jeg skal bare have en god dag der på vognen, men det bliver så uden alkohol, og det har jeg det fint med, siger Jonas Wind.

Santanders afløser?

Efter en første halvsæson med to startpladser, og flere gode indhop er den unge Jonas Wind tilfreds. 

- Jeg er godt tilfreds med min første halvsæson, hvor jeg blandt andet har fået scoret mine første mål, men jeg skal stadig blive ved med at lære og suge til mig, siger han. Klubben har i sommerpausen sagt farvel til både Andrija Pavlovic og Federico Santander. Der er dog kun varslet, at der vil blive købt en enkelt ny angriber. Jonas Wind er klar til at tage kampen op med de øvrige angribere i truppen.

- Jeg vil byde en ny angriber velkommen. Konkurrence er med til at gøre os alle sammen bedre.

Da han bliver spurgt, hvad FCK-fans’ne kan forvente af ham i næste sæson er svaret klart fra den unge angriber:

- Flere mål og flere assist.
 

  • Brølet #81
    #81 Sommer 2018

Seneste om Brølet

Støt tifo - Mobilepay 80005